Hvad er angst
Alle mennesker kender til angst i en eller anden grad. Angst er den følelse, der fortæller os, at noget er farligt eller truende, og at vi skal handle - som regel ved at komme væk eller måske tage kampen op. På den måde er angst en smart overlevelsesmekanisme, som vi ikke kan undvære. Det er derfor naturligt at blive urolig, når ens barn ikke kommer hjem til aftalt tid og ikke giver lyd fra sig. Ligesom det er almindeligt at mærke angst, når man cykler og pludselig må afværge et sammenstød med en bil. Når situationen er løst, ryster man det af sig og tænker ikke mere på det.
For nogle mennesker udvikler angsten sig til imidlertid til en psykisk lidelse, hvor der omvendt ikke er reel fare på færde eller hvor faren overvurderes. Det kan være, man mærker en pludselig og uforklarlig hurtig hjertebanken og tænker: Hvad hvis der er noget galt med mit hjerte, hvad hvis det er tegn på hjertestop? I kraft af denne katastrofetanke eller tolkning af det, man mærker, vil man også mærke angst - simpelthen fordi det, man oplever (hurtig hjertebanken), opleves som farlig.
Der findes forskellige typer af angst, som kan inddeles i to katogorier:
- Fobisk angst: Panikangst, Agorafobi, Enkelfobi, Socialfobi, Eksamensangst.
- Bekymringsangst: Generaliseret angst, Sygdomssangst.
Ved fobisk angst er der tale om en ofte stærk og intens angst, som opstår pludseligt. Reaktionen kan være direkte knyttet til den situation, den opstår i, og ellers ikke til stede. Det gælder fx ved eksamensangst. Angsten kan dog også opstå ud af det blå, uden varsel og derfor opleves uforståelig - og netop derfor skræmmende. Dette er tilfældet ved panikangst, hvor det over tid er almindeligt at udvikle angst for det næste angstanfald eller angst for angsten. Man vil typisk begynde at undgå situationer, som trigger angsten, fx indkøbscenter, skole, eksamen.
Bekymringsangst er omvendt kendetegnet ved en mere eller mindre konstant følelse af uro, anspændthed, bekymring, katastrofetænkning og kropsligt ubehag. Det kan være bekymringer om sygdomme (fx kræft), økonomi, ulykker, klima eller hverdagsbegivenheder, fremtiden m.m. Mange beskriver, at hvis ikke det er det ene, så er det det andet. Bekymringerne opleves ofte som en konstant støj, som man ikke kan stoppe. Resultatet er angst og tristhed.
Mange mennesker lider af angst
Angst er en af de mest udbredte psykiske lidelser, der findes. Man kan have angst i forskellige sværhedsgrader, og angsten kan påvirke livskvaliteten på forskellig vis. Angst kan fx medføre problemer med anspændthed, træthed, irritabilitet, tristhed, søvnproblemer, koncentrationsbesvær, fysiske klager, problemer med at klare arbejde eller skole, socialtilbagetrækning, humørsvingninger, udadreagerende adfærd.
Behandling
Man kan heldigvis behandle angst med god effekt. Særligt kognitive metoder som Kognitiv adfærdsterapi, ACT og Metakognitiv terapi har vist sig at være effektivt ved angst. Sundhedsstyrelsen anbefaler netop Kognitiv adfærdsterapi til behandling af langt de fleste personer med angst. Du kan læse mere om metoderne her.