Hvad er Autisme
Autismespektrumforstyrrelser er udviklingsforstyrrelser, der er karakteriseret ved symptomer inden for tre kerneområder: afvigende socialt samspil, kommunikation og begrænset fantasi og forestillingsevne, der viser sig ved ritualiseret, stereotyp adfærd og indsnævrede interesseområder.
Symptomerne skal have været til stede fra barndommen, og ændrer sig med alderen. Hos op til 80% optræder andre – og nogle gange flere – behandlingskrævende psykiske og fysiske sygdomme. Eksempelvis angst og depression.
Autisme er en spektrum-lidelse. Det betyder, at man kan have autisme i forskellige grader. Autisme omfatter infantil autisme, Aspergers syndrom, atypisk autisme.
Der skal være tale om betydelig funktionsnedsættelse socialt, uddannelses- og erhvervsmæssigt, for at diagnosen kan stilles. Oftest varer funktionsnedsættelsen hele livet, og i de fleste tilfælde er der tale om et handicap. Det er således ikke noget, som personen kan gøre for eller vokser fra. Og behandlingen går derfor ud på at lære at forstå sine udfordringer, tilpasse sig og skabe et godt liv med sine udfordringer.
Hvordan opleves det at have autisme
Verden opleves uoverskuelig og overvældende. Skift i hverdagen kan være svære at komme igennem, og samvær med andre mennesker opleves anstrengende og tapper al energi. Der kan være ængstelige og depressive følelser, frygt for at gøre noget forkert i sociale sammenhænge og en følelse af at være forkert.
Behandling
Da autisme ikke er noget, man vokser fra, fokuserer behandlingen på at lære at forstå sine udfordringer og skabe et godt liv med sine udfordringer i en hverdag, som er tilpasset herefter - privat, socialt, i familien og i job/skole.
Hvis der også er en angst eller depression skal denne behandles med hensyntagen til den underliggende autisme. Ofte er det rigtig godt at inddrage pårørende, så alle kan opnå den nødvendige forståelse af personens udfordringer samt redskaber/planer for vejen frem.